[linux-dvb] udev problem with ASUSTeK P7131 Dual

Hartmut Hackmann hartmut.hackmann at t-online.de
Tue Oct 24 22:16:22 CEST 2006


HI,

Frédéric Massot wrote:
> Hi,
> 
> I bought a DVB-T card : ASUSTeK P7131 Dual
> 
> I use a vanilla Linux kernel 2.6.18.1 with the Lilo append option 
> "saa7134.card=78".
> 
> The output of lspci is :
> 
> 02:09.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133/SAA7135 
> Video Broadcast Decoder (rev d1)
>         Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 4876
>         Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 5
>         Memory at f4000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
>         Capabilities: [40] Power Management version 2
> 
> And dmesg :
> 
> Linux video capture interface: v2.00
> saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
> ACPI: PCI Interrupt Link [LNKF] enabled at IRQ 5
> PCI: setting IRQ 5 as level-triggered
> ACPI: PCI Interrupt 0000:02:09.0[A] -> Link [LNKF] -> GSI 5 (level, low) 
> -> IRQ 5
> saa7133[0]: found at 0000:02:09.0, rev: 209, irq: 5, latency: 32, mmio: 
> 0xf4000000
> saa7133[0]: subsystem: 1043:4876, board: ASUSTeK P7131 Dual 
> [card=78,insmod option]
> saa7133[0]: board init: gpio is 0
> saa7133[0]: i2c eeprom 00: 43 10 76 48 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 92
> saa7133[0]: i2c eeprom 10: ff ff ff 0f ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 03 01 01 03 08 ff 00 d5 ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff 21 00 c2 96 10 03 32 55 50 ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> saa7133[0]: registered device video0 [v4l2]
> saa7133[0]: registered device vbi0
> saa7133[0]: registered device radio0
> DVB: registering new adapter (saa7133[0]).
> DVB: registering frontend 0 (Philips TDA10046H DVB-T)...
> tuner 0-004b: chip found @ 0x96 (saa7133[0])
> tuner 0-004b: setting tuner address to 61
> tuner 0-004b: type set to tda8290+75a
> [...]
> saa7134 ALSA driver for DMA sound loaded
> saa7133[0]/alsa: saa7133[0] at 0xf4000000 irq 5 registered as card -1
> 
> 
> I use a Debian udev package 0.100-2, and I added the two files (dvb.sh, 
> dvb.rule) described in "Documentation/dvb/udev.txt". But I don't have 
> the "dvb" directory in "/dev". !?
> 
> In "/dev", I have radio0, vbi0, video0 and not the "dvb" directory.
> 
> Can you help me?

You need to load the DVB driver separately, so:

   modprobe saa7134-dvb

should do the trick.

Hartmut



More information about the linux-dvb mailing list