[linux-dvb] no /dev/dvb after loading dvb-usb-vp7045 modules

Christian Scharwächter christian at scharwaechter.org
Thu Nov 22 22:09:59 CET 2007


Hello,

installing my Twinhan Magic Box Pro (Model No: VP-704A0) fails because
no device in /dev/dvb is created. I followed the steps described in the
Linuxtv DVB Wiki.
The Wiki tells me that I need the drivers dvb-usb.ko, dvb-usb-vp7045.ko
and the firmware dvb-usb-vp7045-01.fw.
The drivers exist in my Debian Etch system with kernel 2.6.18-5-k7. So I
just added both modules to /etc/modules. Additional I downloaded the
firmware from http://linuxtv.org/downloads/firmware/dvb-usb-vp7045-01.fw
and copied it to /lib/firmware/ and to /usr/lib/hotplug/firmware/ to be
sure udev will find the file.
Loading the modules works fine:

schawwi:~# dmesg | grep dvb
usbcore: registered new driver dvb_usb_vp7045

syslog:
Nov 22 22:00:39 localhost kernel: usbcore: registered new driver
dvb_usb_vp7045

schawwi:/home/schawwi# lsmod | grep dvb
dvb_usb_vp7045          8644  0
dvb_usb                18696  1 dvb_usb_vp7045
dvb_core               72552  1 dvb_usb
dvb_pll                14596  1 dvb_usb
i2c_core               20096  11
dvb_usb,dvb_pll,i2c_viapro,w83627hf,i2c_isa,i2c_dev,tuner,tvaudio,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom
firmware_class         10048  3 dvb_usb,bttv,prism54
usbcore               113412  11
dvb_usb_vp7045,dvb_usb,snd_usb_audio,snd_usb_lib,usblp,usbhid,ipaq,usbserial,ehci_hcd,uhci_hcd

Disconnecting and connecting the DVB-Box from and to USB causes the
following lines in syslog:
Nov 22 22:02:02 localhost kernel: usb 5-5: USB disconnect, address 6
Nov 22 22:02:05 localhost kernel: usb 5-5: new high speed USB device
using ehci_hcd and address 7
Nov 22 22:02:05 localhost kernel: usb 5-5: configuration #1 chosen from
1 choice

The problem is that no directory /dev/dvb/ is created. I think, that the
firmware is not loaded correct. Is this possible? I searched for similar
problems and I found reports of syslog where more information than
"configuration #1 chosen from 1 choice" is given. For example the name
of the box and loading of the firmware.

Has anyone an idea what is wrong? In debian the hotplug package is not
installed but the udev package. Is this correct?


Thank's a lot!

Christian



More information about the linux-dvb mailing list