[linux-dvb] Avermedia M115 MiniPCI hybrid

luc legrand legrandluc at gmail.com
Fri May 2 19:58:48 CEST 2008


Thank you Markus for your answer.
I have seen that patch but it seems that there is still a problem with
this card.
As you can see here I'm not the onlyone who encounter this problem
with this card (second post from luca porcu) :
http://fcp.surfsite.org/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=flat&order=ASC&topic_id=55288&forum=10&move=prev&topic_time=1208143235

Luc


2008/5/2 Markus Rechberger <mrechberger at gmail.com>:
>
> On 5/2/08, luc legrand <legrandluc at gmail.com> wrote:
>  > Hi !
>  >
>  > I have an Avermedia M115 MiniPCI hybrid that worked very well (I only
>  > use DVB-T with kaffeine) using v4l-dvb-experimentral of Markus
>  > Rechberger until kernel 2.6.24.
>  > Some info about this TV tuner here :
>  > http://www.avermedia.com/cgi-bin/products_odm_M115.asp
>  > http://bttv-gallery.de/
>  >
>  > Since kernel 2.6.24 I don't find how to make it work so I decide to
>  > give a try to the v4l-dvb tree on linuxtv.org.
>  > I followed the installation instructions here (case 2) :
>  > http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/How_to_install_DVB_device_drivers
>  > The compilation seems to go without errors
>  >
>  > Then I followed the instructions here for the firmware (section how to
>  > obtain the firmware) :
>  > http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Xceive_XC3018
>  >
>  > But kaffeine doesn't recognize the tv tuner.
>  >
>  > Here is dmesg | grep saa :
>  >
>  > saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
>  > saa7133[0]: found at 0000:09:04.0, rev: 209, irq: 16, latency: 0,
>  > mmio: 0xd2005000
>  > saa7133[0]: subsystem: 1461:a836, board: Avermedia M115
>  > [card=138,autodetected]
>  > saa7133[0]: board init: gpio is a400000
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 00: 61 14 36 a8 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 10: ff ff ff ff ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 02 01 01 03 08 ff 00 c0 ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff 65 00 ff c2 1e ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 80: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom 90: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom a0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom b0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom c0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom d0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom e0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > saa7133[0]: i2c eeprom f0: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
>  > tuner' 1-0061: chip found @ 0xc2 (saa7133[0])
>  > saa7133[0]: registered device video0 [v4l2]
>  > saa7133[0]: registered device vbi0
>  >
>  > here is dmesg | grep DVB :
>  >
>  > DVB: Unable to find symbol xc2028_attach()
>  >
>  > here is lspci -v :
>  >
>  > 09:04.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133/SAA7135
>  > Video Broadcast Decoder (rev d1)
>  >         Subsystem: Avermedia Technologies Inc Device a836
>  >         Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 16
>  >         Memory at d2005000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
>  >         Capabilities: [40] Power Management version 2
>  >         Kernel driver in use: saa7134
>  >         Kernel modules: saa7134
>  >
>  > I try to use it under kdetv or tvtime without success and here is what
>  > dmesg tells me :
>  >
>  > tuner' 1-0061: Tuner has no way to set tv freq
>  >
>  > Here is what I see when I look in
>  > linux/drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c of v4l-dvb at
>  > linuxtv.org :
>  >
>  >      4206     [SAA7134_BOARD_AVERMEDIA_M115] = {
>  >      4207             .name           = "Avermedia M115",
>  >      4208             .audio_clock    = 0x187de7,
>  >      4209             .tuner_type     = TUNER_XC2028,
>  >      4210             .radio_type     = UNSET,
>  >      4211             .tuner_addr     = ADDR_UNSET,
>  >      4212             .radio_addr     = ADDR_UNSET,
>  >      4213             .inputs         = {{
>  >      4214                     .name = name_tv,
>  >      4215                     .vmux = 1,
>  >      4216                     .amux = TV,
>  >      4217                     .tv   = 1,
>  >      4218             }, {
>  >      4219                     .name = name_comp1,
>  >      4220                     .vmux = 3,
>  >      4221                     .amux = LINE1,
>  >      4222             }, {
>  >      4223                     .name = name_svideo,
>  >      4224                     .vmux = 8,
>  >      4225                     .amux = LINE2,
>  >      4226             } },
>  >      4227     },
>  >
>  > And here is what I see when I look in
>  > linux/drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c of
>  > v4l-dvb-experimental at mcentral.de
>  >
>  >      1709     [SAA7134_BOARD_AVERMEDIA_M115] = {
>  >      1710             .name           = "Avermedia M115",
>  >      1711             .audio_clock    = 0x187de7,
>  >      1712             .tuner_type     = TUNER_XCEIVE_XC3028,
>  >      1713             .radio_type     = UNSET,
>  >      1714             .tuner_addr     = 0x61,
>  >      1715             .radio_addr     = ADDR_UNSET,
>  >      1716             .mpeg           = SAA7134_MPEG_DVB,
>  >      1717             .inputs         = {{
>  >      1718                     .name = name_tv,
>  >      1719                     .vmux = 1,
>  >      1720                     .amux = TV,
>  >      1721                     .tv   = 1,
>  >      1722             },{
>  >      1723                     .name = name_comp1,
>  >      1724                     .vmux = 3,
>  >      1725                     .amux = LINE1,
>  >      1726             },{
>  >      1727                     .name = name_svideo,
>  >      1728                     .vmux = 8,
>  >      1729                     .amux = LINE2,
>  >      1730             }},
>  >      1731     },
>  >
>  > Are the differences ok ? I mean especially for the tuner type.
>  > Do I made an error during the instalation ?
>  > If no, what can I do in order to help you add the support for this card ?
>  >
>
>  I updated the build script of v4l-dvb-experimental with the patch that
>  was submitted to the ML.
>
>  Markus
>



More information about the linux-dvb mailing list