[linux-dvb] Re : Technotrend Budget S2-3200 Digital artefacts on HDchannels

Chris Silva 2manybills at gmail.com
Mon Feb 2 23:43:33 CET 2009


On Tue, Jan 27, 2009 at 9:13 PM, Manu Abraham <abraham.manu at gmail.com> wrote:
> Alex Betis wrote:
>> On Tue, Jan 27, 2009 at 9:56 PM, Manu Abraham <abraham.manu at gmail.com>wrote:
>>
>>>> Hmm OK, but is there by any chance a fix for those issues somewhere or
>>>> in the pipe at least? I am willing to test (as I already offered), I
>>>> can compile the drivers, spread printk or whatever else is needed to
>>>> get useful reports. Let me know if I can help sort this problem. BTW in
>>>> my case it is DVB-S2 30000 SR and FEC 5/6.
>>> It was quite not appreciable on my part to provide a fix or reply in
>>> time nor spend much time on it earlier, but that said i was quite
>>> stuck up with some other things.
>>>
>>> Can you please pull a copy of the multiproto tree
>>> http://jusst.de/hg/multiproto or the v4l-dvb tree from
>>> http://jusst.de/hg/v4l-dvb
>>>
>>> and apply the following patch and comment what your result is ?
>>> Before applying please do check whether you still have the issues.
>>
>> Manu,
>> I've tried to increase those timers long ago when played around with my card
>> (Twinhan 1041) and scan utility.
>> I must say that I've concentrated mostly on DVB-S channels that wasn't
>> always locking.
>> I didn't notice much improvements. The thing that did help was increasing
>> the resolution of scan zigzags.
>
> With regards to the zig-zag, one bug is fixed in the v4l-dvb tree.
> Most likely you haven't tried that change.
>
>> I've sent a patch on that ML and people were happy with the results.
>
> I did look at your patch, but that was completely against the tuning
> algorithm.
>
> [..]
>
>> I believe DVB-S2 lock suffer from the same problem, but in that case the
>> zigzag is done in the chip and not in the driver.
>
> Along with the patch i sent, does the attached patch help you in
> anyway (This works out for DVB-S2 only)?
>

Manu,

I've tried both multiproto branches you indicated above, *with* and
*without* the patches you sent to the ML (fix_iterations.patch and
increase timeout.patch) on this thread.
Sadly, same behavior as S2API V4L-DVB current branch. No lock on 30000
3/4 channels. It achieves a 0.5 second jittery sound but no image. It
seems the driver is struggling to correctly lock on that channel, but
doesn't get there in time... Or maybe the hardware... Dunno...

Channels like

ASTRA HD+;BetaDigital:11914:hC910M2O35S1:S19.2E:27500:1279=27:0;1283=deu:0:0:131:133:6:0
PREMIERE HD,PREM
HD;PREMIERE:11914:hC910M2O35S1:S19.2E:27500:767=27:0;771=deu,772=eng:32:1837,1833,1834,9C4:129:133:6:0
DISCOVERY HD,DISC
HD;PREMIERE:11914:hC910M2O35S1:S19.2E:27500:1023=27:0;1027=deu:32:1837,1833,1834,9C4:130:133:6

work just fine.

But channels like

National Geographic HD;National Geographic
HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6496=27:6497:0:1802:943:54:47:0
MOV HD;MOV HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6512=27:6513=por:0:1802:944:54:47:0
Sport TV - HD;Sport TV -
HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6528=27:6529=por:0:1802:945:54:47:0
RTP HD;RTP HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6544=27:6545:0:1802:946:54:47:0
TVCine 4 HD;TVCine 4
HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6560=27:6561:0:1802:947:54:47:0
Disney Cinemagic
HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6576=27:6577=por:0:1802:948:54:47:0
Eurosport HD:11731:vC34M5O25S1:S30.0W:29000:6592=27:6593=por:0:1802:949:54:47:0

or

[0065];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4097:4098:4100:100:101:0:0:0
[0066];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4105:4106:4100:100:102:0:0:0
[0067];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4113:4114:4100:100:103:0:0:0
[0068];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4121:4122:4100:100:104:0:0:0
[0069];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4129:4130:4100:100:105:0:0:0
[006a];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4137:4138:4100:100:106:0:0:0
[006b];:12012:hC34M5S1:S30.0W:30000:4145:4146:4100:100:107:0:0:0

simply don't work.

BTW, I think the channels above that don't work have a 0x0B stream
indication. Satellite operators are misleading on the stream (h.222)
when in fact they are h.264. Read that were on the ML. Don't know if
it affects anything, but hey... I have to try everything! ;)

I'm available to any tests necessary to fix this once and for all, if possible.

Just let me know.

Thanks for all your hard work.

Chris



More information about the linux-dvb mailing list