Hi,<br><br>I got it working with one additional i2c write. By writing 0x48 into reg 0x5a before the initialization did the trick. Now when reloading the driver with modprobe - tuning works for all transponders. I spotted this from Windows usbsnoop traces which I took. I attached a patch of the modification which I did. Please note that this change is in ZL10353 code which is used by other cards as well - I don't know the affects of this change on those cards..<br><br>With this change, tzap does not report that good signal levels as before. Don't know the reason for this, but it doesn't seem to affect tuning performance. Windows driver uses 0x0c for 0x5a as well - so this should not be the reason.<br><br>Regards,<br>&nbsp;Sami<br><br>pltsi@multi:~$ tzap -a 0 "YLE TV1"<br>using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'<br>tuning to 634000000 Hz<br>video pid 0x0200, audio pid 0x028a<br>status 00 | signal 107c | snr 0000 | ber 00000000 | unc 00000000 |<br>status 1e | signal 132c | snr b4b4 | ber 00000000 | unc 00000000 | FE_HAS_LOCK<br>status 1e | signal 1384 | snr b4b4 | ber 00000000 | unc 00000000 | FE_HAS_LOCK<br><br>--- zl10353.c-orig&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; 2007-02-20 13:39:41.000000000 +0200<br>+++ zl10353.c&nbsp;&nbsp; 2007-02-20 00:18:32.000000000 +0200<br>@@ -185,6 +185,9 @@<br><br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_single_write(fe, 0x6C, 0xCD);<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_single_write(fe, 0x6D, 0x7E);<br>+<br>+&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_single_write(fe, 0x5A, 0x0C);<br>+<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; if (fe-&gt;ops.i2c_gate_ctrl)<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; fe-&gt;ops.i2c_gate_ctrl(fe, 0);<br><br>@@ -331,6 +334,8 @@<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; if (state-&gt;config.parallel_ts)<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_reset_attach[2] &amp;= ~0x20;<br><br>+&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_single_write(fe, 0x5A, 0x48);<br>+<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; /* Do a "hard" reset if not already done */<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; if (zl10353_read_register(state, 0x50) != zl10353_reset_attach[1] ||<br>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; zl10353_read_register(state, 0x51) != zl10353_reset_attach[2]) {<br><br><br>----- Original Message -----<br>From: Antti Palosaari &lt;crope@iki.fi&gt;<br>Date: Wednesday, February 14, 2007 15:27<br>Subject: Re: [linux-dvb] MSI Megasky 580 tuning problems (GL861)<br>To: Pelkonen Sami &lt;Sami.Pelkonen@mail.suomi.net&gt;<br>Cc: linux-dvb@linuxtv.org<br><br>&gt; moi<br>&gt; Could you test to add one i2c write to zl10535 code as Jan has done:<br>&gt; http://linuxtv.org/pipermail/linux-dvb/2007-January/015518.html<br>&gt; http://linuxtv.org/pipermail/linux-dvb/2007-January/015544.html<br>&gt; <br>&gt; This IO bit has something to do with QT1010 tuner AGC (QT1010 <br>&gt; has AGC <br>&gt; support "Both wide-band and in-band automatic gain control <br>&gt; inputs that <br>&gt; are controlled by demodulators"). I will examine this bit effect <br>&gt; to <br>&gt; signal strength and quality later when I have enough time.<br>&gt; <br>&gt; I live in Linnanmaa campus area and here GL861 locks all fi-Oulu <br>&gt; freqs <br>&gt; using small bundled antenna.<br>&gt; <br>&gt; /antti<br>