<html xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">

<head>
<meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=us-ascii">
<meta name=Generator content="Microsoft Word 12 (filtered medium)">
<style>
<!--
 /* Font Definitions */
 @font-face
        {font-family:Wingdings;
        panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0;}
@font-face
        {font-family:"Cambria Math";
        panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
 /* Style Definitions */
 p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0cm;
        margin-bottom:.0001pt;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri","sans-serif";}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
        {mso-style-priority:99;
        color:purple;
        text-decoration:underline;}
span.EmailStyle17
        {mso-style-type:personal-compose;
        font-family:"Calibri","sans-serif";
        color:windowtext;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;}
@page Section1
        {size:612.0pt 792.0pt;
        margin:72.0pt 72.0pt 72.0pt 72.0pt;}
div.Section1
        {page:Section1;}
-->
</style>
<!--[if gte mso 9]><xml>
 <o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1026" />
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
 <o:shapelayout v:ext="edit">
  <o:idmap v:ext="edit" data="1" />
 </o:shapelayout></xml><![endif]-->
</head>

<body lang=EN-GB link=blue vlink=purple>

<div class=Section1>

<p class=MsoNormal>Hi,<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal>I&#8217;m almost finished with the beta of a new driver, but
the final part is giving me a headache.<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>I created my own Makefile, and as long as I compile with
that Makefile, everything goes fine (except insmodding, but perhaps this goes
better when I build the module together with the rest of the v4l-tree).<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>First, my system specs:<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>It&#8217;s an AMD Athlon XP 2500+ with Ubuntu 7.10 and
standard kernel of Ubuntu (version 2.6.22-14).<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal>The makefile I created looks something like this:<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal><b>obj-m += dvb-driver.o<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>dvb-driver-objs := driver.o otherfile.o another.o<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS :=
-I/usr/src/linux-source-2.6.22/drivers/ieee1394<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS += -I/usr/src/linux-source-2.6.22/drivers/media/dvb/dvb-core
<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS += -I/usr/src/linux-headers-$(shell uname
-r)<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS += -I/usr/src/linux-headers-$(shell uname
-r)/include<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>all:<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; make
-C /lib/modules/$(shell uname -r)/build M=$(PWD) modules<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>clean:<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; make
-C /lib/modules/$(shell uname -r)/build M=$(PWD) clean<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal>Compilation using this file goes fine.<br>
So, I modified this file as is stated in README.patches and created something
like this:<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal><b>obj-$(CONFIG_DVB_DRIVER)&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; := dvb-driver.o<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>dvb-driver-objs := driver.o otherfile.o another.o<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS :=
-I/usr/src/linux-source-2.6.22/drivers/ieee1394<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>EXTRA_CFLAGS += -Idrivers/media/dvb/dvb-core<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>driver.c: driver.h otherfile.h another.h<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>otherfile.c: otherfile.h driver.h<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b>another.c: another.h otherfile.h<o:p></o:p></b></p>

<p class=MsoNormal><b><o:p>&nbsp;</o:p></b></p>

<p class=MsoNormal>I added all the source-files to the directory dvb-driver in
the folder linux/drivers/media/dvb off the v4l-dvb-tree.<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>Then, I modified linux/drivers/media/dvb/Makefile so it
contains the folder of my driver. Finally, I added &#8220;source &#8220;drivers/media/dvb/dvb-driver/Kconfig&#8221;
to linux/drvers/media/dvb/Kconfig.<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal>Now, when I try to build the complete library, there&#8217;s
no dvb-driver.o (or any other off the .o-files) created. Some source-files are
copied to the v4l-directory, but no object is created.<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>Can anyone help me out with this? Because I&#8217;m rather
stuck for the moment <span style='font-family:Wingdings'>L</span><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p>&nbsp;</o:p></p>

<p class=MsoNormal>Greetings,<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>Ben<o:p></o:p></p>

</div>

</body>

</html>