[vdr] DVB device discovery at startup

Laz laz at club-burniston.co.uk
Thu Jun 22 13:45:30 CEST 2006


I've got one PCI DVB device and two USB DVB devices. Sometimes vdr would 
only find one device, even though the others seemed to be working OK. 
I've now tracked down why.

vdr starts with /dev/dvb/adapterX/frontend0 where X = 0, increments X 
until it can't access the device, and then stops looking. This is 
probably the right way to do this but occasionally, I end up with the 
following devices:

/dev/dvb/adapter0/frontend0
/dev/dvb/adapter0/frontend2
/dev/dvb/adapter0/frontend3

I have yet to work out what causes this but I'm pretty sure it has to do 
with the USB driver and hotplug which somehow manages to load and unload 
the USB drivers several times in succession! Unplugging the USB devices 
and rebooting sorts them back to how they should be, i.e. 0-2 but it's a 
pain if I don't notice and I end up with lots of timer conflicts because 
only one device has been found.

Obviously, this is a broken driver issue and vdr isn't really at fault but 
is it worth allowing for a situation where a device may be 'missing' in 
the sequence? Is there any simple way of determining how many devices 
have been discovered, apart from looking in the log output, e.g. could 
this info be added to the STAT SVDRP command or similar?

I doubt this is a common issue and I'm not really after a fix: just 
thought others might find the info useful!

:)

Cheers,

Laz



More information about the vdr mailing list