[vdr] Device bonding

Juergen Lock vdr-l at jelal.kn-bremen.de
Tue Feb 19 21:37:31 CET 2013


In article <51234977.2040102 at tvdr.de> you write:
>On 19.02.2013 01:48, Juergen Lock wrote:
>> On Mon, Feb 18, 2013 at 11:52:31PM +0100, Klaus Schmidinger wrote:
>>> On 18.02.2013 23:43, Juergen Lock wrote:
>>>> In article <5121FBA4.2050108 at tvdr.de> you write:
>>>>> On 16.02.2013 16:46, Juergen Lock wrote:
>>>>>> Hi!
>>>>>>
>>>>>>     Now that I have a spare DVB-S2 tuner (TechniSat SkyStar USB HD
>>>>>> (adapter2); the others on this box are atm Hauppauge Nova-TD model
>>>>>> 1172 (adapter 0+1) and TechnoTrend S2-3600 (adapter3) - all USB) I
>>>>>> decided to play with vdr device bonding.  I discovered three things:
>>>>>> (still using vdr 1.7.29, I know I should upgrade... :)
>>>>>>
>>>>>> 1. The LNB setup OSD menu causes bonding to fail (it's trying to
>>>>>>       bond a DVB-T tuner) if I set the two DVB-S2 tuners as "connected
>>>>>>       to sat cable 1"; it works with "sat cable 2".  Maybe it somehow
>>>>>>       thinks of (one of?) the DVB-T tuner(s) as cable 1 too?
>>>>>
>>>>> What does the "Setup/LNB" menu look like on your system?
>>>>> Does it list only the two DVB-S devices, or all four of them?
>>>>> Which device numbers does it display?
>>>>>
>>>>> What does the "DeviceBondings = ..." line in setup.conf look like
>>>>> in both cases (working/not working)?
>>>>>
>>>> working:
>>>>
>>>>                               Einstellungen - LNB
>>>>
>>>> DiSEqC benutzen:                     nein
>>>> SLOF (MHz):                          11700
>>>> Untere LNB-Frequenz (MHz):      9750
>>>> Obere LNB-Frequenz (MHz):       10600
>>>> Device 3 angeschlossen an Sat-Kabel:    2
>>>> Device 4 angeschlossen an Sat-Kabel:    2
>>>>
>>>>           ->
>>>> DeviceBondings = 1 0 2 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>
>>>> broken:
>>>>
>>>>                               Einstellungen - LNB
>>>>
>>>> DiSEqC benutzen:                     nein
>>>> SLOF (MHz):                          11700
>>>> Untere LNB-Frequenz (MHz):      9750
>>>> Obere LNB-Frequenz (MHz):       10600
>>>> Device 3 angeschlossen an Sat-Kabel:    1
>>>> Device 4 angeschlossen an Sat-Kabel:    1
>>>>
>>>>           ->
>>>> DeviceBondings = 1 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>
>>>>> You wrote that your DVB-S2 device is "adapter2". Does this mean it
>>>>> is actually "adaper2/frontend0" and "adapter2/frontend1"?
>>>>>
>>>>    No the other DVB-S2 tuner is adapter3 (TechnoTrend S2-3600), all four
>>>> only have frontend0 no frontend1.
>>>>
>>>>> Have you appliead any patches to VDR?
>>>>
>>>>    Currently the two patches belonging to the iptv and ttxtsubs plugins
>>>> and my stb0899 signal strength patch, and of course the FreeBSD
>>>> portability patches.
>>>>
>>>>> If so, what happens without them?
>>>>
>>>>    I will have to check that later tho I guess they are unrelated...
>>>>
>>>>> Same for plugins.
>>>>>
>>>>    I just started vdr with just the xineliboutput plugin (I don't have
>>>> an ff card) and got the same
>>>>
>>>> DeviceBondings = 1 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>
>>>> when setting both DVB-S2 tuners as ".. connected to sat cable 1".
>>>>
>>>>    I wonder, could this be a result of me running vdr with only the DVB-S2
>>>> tuners once and the first 1 in DeviceBondings that I may have set then
>>>> simply doesn't get reset when the first two tuners became DVB-T?
>>>
>>> I'll have to further look into this, but you might be on to something here.
>>> Please stop VDR, set that line to
>>>
>>> DeviceBondings = 0 0 2 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>
>>> manually and restart VDR. Does it work then?
>>>
>> Yeah, looks like.  (I should have tested that earlier... :)
>
>This should fix the device bondings once you open and confirm the Setup/LNB menu:
>
>--- menu.c      2013/02/17 13:17:49     2.79
>+++ menu.c      2013/02/19 09:33:26
>@@ -2965,6 +2965,8 @@
>       for (int i = 0; i < cDevice::NumDevices(); i++) {
>           if (cDevice::GetDevice(i)->ProvidesSource(cSource::stSat))
>              Add(new cMenuEditIntItem(cString::sprintf(tr("Setup.LNB$Device %d connected to sat cable"), i + 1), &satCableNumbers.Array()[i], 0, NumSatDevices, tr("Setup.LNB$own")));
>+         else
>+            satCableNumbers.Array()[i] = 0;
>           }
>       }
>
Yep, that fixed it. :)

 Thanx again!
	Juergen



More information about the vdr mailing list