[vdr] Device bonding

Klaus Schmidinger Klaus.Schmidinger at tvdr.de
Tue Feb 19 22:13:48 CET 2013


On 19.02.2013 21:35, Juergen Lock wrote:
> In article <51234507.6090302 at tvdr.de> you write:
>> On 19.02.2013 01:48, Juergen Lock wrote:
>>> On Mon, Feb 18, 2013 at 11:52:31PM +0100, Klaus Schmidinger wrote:
>>>> On 18.02.2013 23:43, Juergen Lock wrote:
>>>>> In article <5121FBA4.2050108 at tvdr.de> you write:
>>>>>> On 16.02.2013 16:46, Juergen Lock wrote:
>>>>>>> Hi!
>>>>>>>
>>>>>>>      Now that I have a spare DVB-S2 tuner (TechniSat SkyStar USB HD
>>>>>>> (adapter2); the others on this box are atm Hauppauge Nova-TD model
>>>>>>> 1172 (adapter 0+1) and TechnoTrend S2-3600 (adapter3) - all USB) I
>>>>>>> decided to play with vdr device bonding.  I discovered three things:
>>>>>>> (still using vdr 1.7.29, I know I should upgrade... :)
>>>>>>>
>>>>>>> 1. The LNB setup OSD menu causes bonding to fail (it's trying to
>>>>>>>        bond a DVB-T tuner) if I set the two DVB-S2 tuners as "connected
>>>>>>>        to sat cable 1"; it works with "sat cable 2".  Maybe it somehow
>>>>>>>        thinks of (one of?) the DVB-T tuner(s) as cable 1 too?
>>>>>>
>>>>>> What does the "Setup/LNB" menu look like on your system?
>>>>>> Does it list only the two DVB-S devices, or all four of them?
>>>>>> Which device numbers does it display?
>>>>>>
>>>>>> What does the "DeviceBondings = ..." line in setup.conf look like
>>>>>> in both cases (working/not working)?
>>>>>>
>>>>> working:
>>>>>
>>>>>                                Einstellungen - LNB
>>>>>
>>>>> DiSEqC benutzen:                     nein
>>>>> SLOF (MHz):                          11700
>>>>> Untere LNB-Frequenz (MHz):      9750
>>>>> Obere LNB-Frequenz (MHz):       10600
>>>>> Device 3 angeschlossen an Sat-Kabel:    2
>>>>> Device 4 angeschlossen an Sat-Kabel:    2
>>>>>
>>>>>            ->
>>>>> DeviceBondings = 1 0 2 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>>
>>>>> broken:
>>>>>
>>>>>                                Einstellungen - LNB
>>>>>
>>>>> DiSEqC benutzen:                     nein
>>>>> SLOF (MHz):                          11700
>>>>> Untere LNB-Frequenz (MHz):      9750
>>>>> Obere LNB-Frequenz (MHz):       10600
>>>>> Device 3 angeschlossen an Sat-Kabel:    1
>>>>> Device 4 angeschlossen an Sat-Kabel:    1
>>>>>
>>>>>            ->
>>>>> DeviceBondings = 1 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>>
>>>>>> You wrote that your DVB-S2 device is "adapter2". Does this mean it
>>>>>> is actually "adaper2/frontend0" and "adapter2/frontend1"?
>>>>>>
>>>>>     No the other DVB-S2 tuner is adapter3 (TechnoTrend S2-3600), all four
>>>>> only have frontend0 no frontend1.
>>>>>
>>>>>> Have you appliead any patches to VDR?
>>>>>
>>>>>     Currently the two patches belonging to the iptv and ttxtsubs plugins
>>>>> and my stb0899 signal strength patch, and of course the FreeBSD
>>>>> portability patches.
>>>>>
>>>>>> If so, what happens without them?
>>>>>
>>>>>     I will have to check that later tho I guess they are unrelated...
>>>>>
>>>>>> Same for plugins.
>>>>>>
>>>>>     I just started vdr with just the xineliboutput plugin (I don't have
>>>>> an ff card) and got the same
>>>>>
>>>>> DeviceBondings = 1 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>>
>>>>> when setting both DVB-S2 tuners as ".. connected to sat cable 1".
>>>>>
>>>>>     I wonder, could this be a result of me running vdr with only the DVB-S2
>>>>> tuners once and the first 1 in DeviceBondings that I may have set then
>>>>> simply doesn't get reset when the first two tuners became DVB-T?
>>>>
>>>> I'll have to further look into this, but you might be on to something here.
>>>> Please stop VDR, set that line to
>>>>
>>>> DeviceBondings = 0 0 2 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
>>>>
>>>> manually and restart VDR. Does it work then?
>>>>
>>> Yeah, looks like.  (I should have tested that earlier... :)
>>
>> Just one more thing: did you get any log messages regarding device bonding
>> when it didn't work?
>>
> Sure, I just reproduced it:
>
> 	ERROR: can't bond device 3 with device 1 (only DVB-S(2) devices can be bonded)

Thanks, so at least the final check worked.

Klaus



More information about the vdr mailing list