[linux-dvb] accelerated system clock while capturing DVB

Mark deJong dejongm at gmail.com
Mon Nov 21 15:48:25 CET 2005


Hello,
I'm having a strange problem where my system clock is accelerated to
about twice its normal clock speed when capturing DVB content using
the cx88_dvb modules. Things are fine for about a day but then it
speeds up without warning. The problem only occurs when capturing the
mpeg stream, such as 'cat /dev/v4l/video0 > /dev/null' when I stop the
capture, the clock is fine, but has to be reset. Rebooting fixes the
problem but it reappears within 24 hours.

I'm using linuxtv/dvb cvs with the Dvico Fusion 5 Gold Card. I have
updated the tree numerous times hoping that this would fix itself, but
no luck. The following is my current mod list.

nvidia               3464924  12
msp3400                27568  0
saa7115                13840  0
ivtv                  219284  0
cx88_dvb                7812  8
cx8802                  9604  1 cx88_dvb
mt352                   6276  1 cx88_dvb
or51132                10116  1 cx88_dvb
video_buf_dvb           4740  1 cx88_dvb
dvb_core               77224  1 video_buf_dvb
nxt200x                15236  1 cx88_dvb
lgdt330x                7836  1 cx88_dvb
cx22702                 6020  1 cx88_dvb
dvb_pll                 8964  4 cx88_dvb,or51132,nxt200x,cx22702
tda9887                12816  0
tuner                  23840  0
cx8800                 28300  0
cx88xx                 57376  3 cx88_dvb,cx8802,cx8800
video_buf              17668  5 cx88_dvb,cx8802,video_buf_dvb,cx8800,cx88xx
ir_common               8196  1 cx88xx
tveeprom               12844  1 cx88xx
compat_ioctl32          1152  1 cx8800
v4l1_compat            13828  1 cx8800
v4l2_common             4864  1 cx8800
btcx_risc               4104  3 cx8802,cx8800,cx88xx
videodev                7680  3 ivtv,cx8800,cx88xx

Not entirely sure yet but I think the following gets logged in
/var/log/messages around the time when the problem starts. I have yet
to verify but I figure I'd throw it in just in case this is a known
issue.

Nov 20 21:00:03 madtv cx88[0]/2: cx8802_restart_queue
Nov 20 21:00:03 madtv cx88[0]/2: cx8802_restart_queue: queue is empty
Nov 20 21:00:04 madtv cx88[0]/2: queue is empty - first active
Nov 20 21:00:04 madtv cx88[0]/2: cx8802_start_dma w: 0, h: 0, f: 2
Nov 20 21:00:04 madtv cx88[0]/2: setting the interrupt mask
Nov 20 21:00:04 madtv cx88[0]/2: [e85e5a80/0] cx8802_buf_queue - first active

Any help would be appreciated! Let me know what I could offer to
narrow down the problem.

Thanks!
Mark de Jong



More information about the linux-dvb mailing list