[linux-dvb] ASUSTEK P7131 Dual TV dvb mode?

hermann pitton hermann-pitton at arcor.de
Sat Oct 7 00:23:19 CEST 2006


Hi,

Am Freitag, den 06.10.2006, 23:40 +0200 schrieb Hartmut Hackmann:
> Hi,
> 
> v+dvb at iki.fi wrote:
> > On Sun, Oct 01, 2006 at 01:01:52AM +0200, you [hermann pitton] wrote:
> > 
> >>To avoid using radio first in order to get the FM/RF input active for
> >>DVB-T, you could either use the cable-tv antenna input for it or apply
> >>the patch I previously linked to.
> >>
> >>After that patch the ability to use the cable-tv antenna input for DVB-T
> >>and the FM/RF antenna input with a dedicated radio antenna at once is
> >>lost. Also we would have to change gpio for Composite1 and S-Video to
> >>0x0200000 to keep the ability to watch/record DVB-T and input from an
> >>external tuner at once. For somebody with only this single card it is
> >>really a feature I guess. Comments or other suggestions?
> > 
> > 
> > I took the patch from http://www.spinics.net/lists/vfl/msg28220.html and
> > compiled it. 
> > 
> > Dvb still didn't work after the boot and loading the modules until I used fm
> > radio first. In dmesg I see
> > 
> > [   53.885183] saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
> > [   53.885471] saa7133[0]: found at 0000:05:02.0, rev: 209, irq: 20, latency: 64, mmio: 0xfe8ff800
> > [   53.885478] saa7133[0]: subsystem: 1043:4876, board: ASUSTeK P7131 Dual [card=78,insmod option]
> > [   53.885486] saa7133[0]: board init: gpio is 0
> > [   53.885492] saa7133[0]: gpio: mode=0x0000000 in=0x0000000 out=0x0000000 [pre-init]
> > [   54.036374] saa7133[0]: i2c eeprom 00: 43 10 76 48 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 92
> > [   54.036387] saa7133[0]: i2c eeprom 10: ff ff ff 0f ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> > [   54.036397] saa7133[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 03 01 01 03 08 ff 00 d5 ff ff ff ff
> > [   54.036403] saa7133[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> > [   54.036409] saa7133[0]: i2c eeprom 40: ff 21 00 c2 96 10 03 32 55 50 ff ff ff ff ff ff
> > [   54.036414] saa7133[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> > [   54.036420] saa7133[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> > [   54.036425] saa7133[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
> > [   54.044459] saa7133[0]: gpio: mode=0x0200000 in=0x0000000 out=0x0000000 [Television]
> > [   54.044549] saa7133[0]: gpio: mode=0x0200000 in=0x0000000 out=0x0000000 [Television]
> > [   54.148206] tuner 1-004b: chip found @ 0x96 (saa7133[0])
> > [   54.196139] tuner 1-004b: setting tuner address to 61
> > [   54.236073] tuner 1-004b: type set to tda8290+75a
> > [   54.303192] saa7133[0]: registered device video0 [v4l2]
> > [   54.303349] saa7133[0]: registered device vbi0
> > [   54.303503] saa7133[0]: registered device radio0
> > [   54.303576] saa7133[0]: gpio: mode=0x0200000 in=0x0000000 out=0x0000000 [Television]
> > [   54.356309] DVB: registering new adapter (saa7133[0]).
> > [   54.356485] DVB: registering frontend 1 (Philips TDA10046H DVB-T)...
> > [   54.377064] saa7134 ALSA driver for DMA sound loaded
> > [   54.377214] saa7133[0]/alsa: saa7133[0] at 0xfe8ff800 irq 20 registered as card -1
> > [   54.377064] saa7134 ALSA driver for DMA sound loaded
> > [   54.377214] saa7133[0]/alsa: saa7133[0] at 0xfe8ff800 irq 20 registered as card -1
> > [  262.373167] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
> > [  262.640762] tda1004x: found firmware revision 29 -- ok
> > [  278.732418] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
> > [  279.000015] tda1004x: found firmware revision 29 -- ok
> > [  297.925255] saa7133[0]: gpio: mode=0x0200000 in=0x0000000 out=0x0200000 [Radio]
> > [  300.364923] saa7133[0]: dsp access error
> > [  300.364925] saa7133[0]: dsp access error
> > [  300.364929] saa7133[0]: dsp access error
> > [  300.364931] saa7133[0]: dsp access error
> > [  300.364940] saa7133[0]: gpio: mode=0x0200000 in=0x0000000 out=0x0200000 [Radio]
> > [  303.148613] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
> > [  303.416208] tda1004x: found firmware revision 29 -- ok
> > [  735.499843] PPP BSD Compression module registered
> > [  735.502874] PPP Deflate Compression module registered
> > [ 4063.843686] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
> > [ 4064.111282] tda1004x: found firmware revision 29 -- ok
> > 
> > 
> > This not a huge problem as the workaround works. I just thought to let you
> > know.
> > 
> I checked in a patch that fixes the radio first issue few days ago.
> 
> Best Regards
>     Hartmut


the strange thing is that the patch at the known good mirror spinics.net
looks OK and others have reported it working too.

But on a first glance we have no really confirmation for it on this
new :4876 card. Only always assumed, Patrick, who initially asked for
it, did also try it in the first version of August 10th.

I use it since then and it never failed, but on the older card with
firmware at eeprom.

If the radio workaround does it, this should do too!
Sure the new patched module was installed ?
Unfortunately it is not visible with gpio_tracking enabled.

Yes tested. It arrived unbroken in the master repository and went
already to mainline. That new card won't work yet anyway without
changing the firmware loading and is not yet autodetected, but after the
remote should be all the same now, better we know it for sure also in
this case.

Thanks for the report and testing!

Cheers,
Hermann





More information about the linux-dvb mailing list