[linux-dvb] LifeView FlyDVB-T using saa7134 - "tuning failed"

David Stevenson david.stevenson at dgssoftware.co.uk
Wed Jan 17 16:46:39 CET 2007


Hi all,

I am having problems setting this card which I purchased recently after looking at the supported list for DVB-T hardware. I wondered if anyone here could point me in the direction as I seem to be meandering in the dark, so here goes...

I am using Ubuntu 6.10 with kernel 2.6.17-10-generic, the machine is 32bit and uses a NVidia dual head graphics card (not sure if that last piece is important).

My aerial supply's a signal to a DigiFusion digi box which sits next to the PC (until I get the FlyDVB working) and receives a great signal. Aerial is pointing (visual line of sight) towards uk-Mendip (distance ~15 miles).

My symptoms are simply that using 'scan' - I cannot tune any channels using:

% scan /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/uk-Mendip

scanning /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/uk-Mendip
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
initial transponder 754167000 0 2 9 1 0 0 0
>>> tune to: 754167000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_AUTO:QAM_16:TRANSMISSION_MODE_2K:GUARD_INTERVAL_1_32:HIERARCHY_NONE
WARNING: >>> tuning failed!!!
>>> tune to: 754167000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_AUTO:QAM_16:TRANSMISSION_MODE_2K:GUARD_INTERVAL_1_32:HIERARCHY_NONE (tuning failed)
WARNING: >>> tuning failed!!!
ERROR: initial tuning failed
dumping lists (0 services)
Done.

Here is my dmesg output:

[17179606.928000] saa7134[0]: found at 0000:05:09.0, rev: 1, irq: 66, latency: 160, mmio: 0xfcb01000
[17179606.928000] saa7134[0]: subsystem: 5168:0301, board: LifeView FlyDVB-T / Genius VideoWonder DVB-T [card=86,autodetected]
[17179606.928000] saa7134[0]: board init: gpio is 10000
[17179606.928000] input: saa7134 IR (LifeView FlyDVB-T / as /class/input/input3
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 00: 68 51 01 03 54 20 1c 00 43 43 a9 1c 55 d2 b2 92
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 10: 00 ff 86 0f ff 20 ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 20: 01 40 01 02 03 ff 01 03 08 ff 01 08 ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 30: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 40: ff 1b 00 c0 ff 10 01 01 ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 50: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 60: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: i2c eeprom 70: ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff ff
[17179607.064000] saa7134[0]: registered device video0 [v4l2]
[17179607.064000] saa7134[0]: registered device vbi0
[17179607.136000] saa7134 ALSA driver for DMA sound loaded
[17179607.136000] saa7134[0]/alsa: saa7134[0] at 0xfcb01000 irq 66 registered as card -1
...
...
[17179607.732000] DVB: registering frontend 0 (Philips TDA10046H DVB-T)

I have added to /etc/modules the following line:

saa7134-dvb

Here is my "lsmod | grep saa" output:

saa7134_dvb            15108  0
mt352                   7940  1 saa7134_dvb
video_buf_dvb           7684  1 saa7134_dvb
nxt200x                15364  1 saa7134_dvb
dvb_pll                13700  2 saa7134_dvb,nxt200x
tda1004x               17668  1 saa7134_dvb
saa7134_alsa           15392  0
snd_pcm                84612  5 snd_hda_intel,snd_hda_codec,saa7134_alsa,snd_usb_audio,snd_pcm_oss
saa7134               118496  2 saa7134_dvb,saa7134_alsa
video_buf              27652  5 bttv,saa7134_dvb,video_buf_dvb,saa7134_alsa,saa7134
v4l2_common            17280  2 bttv,saa7134
v4l1_compat            15108  1 saa7134
ir_kbd_i2c              9872  1 saa7134
compat_ioctl32          2432  3 bttv,usbvideo,saa7134
snd                    58372  15 snd_hda_intel,snd_hda_codec,saa7134_alsa,snd_seq_oss,snd_usb_audio,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq,snd_timer,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_hwdep
ir_common              28548  3 bttv,saa7134,ir_kbd_i2c
videodev               10752  3 bttv,usbvideo,saa7134
i2c_core               23424  11 bttv,i2c_algo_bit,tveeprom,i2c_ec,saa7134_dvb,mt352,nxt200x,tda1004x,saa7134,ir_kbd_i2c,nvidia

When I do try to scan, this gets logged:

Jan 17 11:24:45 dtop1 kernel: [17230346.380000] tda1004x: setting up plls for 48MHz sampling clock
Jan 17 11:24:47 dtop1 kernel: [17230348.328000] tda1004x: found firmware revision 23 -- ok

I tried to run the get_firmware to see if I could update it, I downloaded and installed into /lib/firmware/2.6.17-10-generic rmmod the modules and re-modprobed:

rmmod saa7134-dvb && rmmod saa7134_alsa && sudo rmmod saa7134
modprobe saa7134_dvb

and still no difference in version number.

I have searched the Ubuntu and LinuxTV forums/mail list archives but having found many posts/guides etc I feel I must be missing something obvious.

Can anyone help me see the light?

Much appreciated for your helpful and informative website!
David.



More information about the linux-dvb mailing list