[linux-dvb] tzap: error while parsing constellation (syntax error) and no sound with mplayer but with mencoder

lynx.abraxas at freenet.de lynx.abraxas at freenet.de
Sat Jan 20 23:34:35 CET 2007


Hallo!


I get this error if I try to use tzap on my "hama USB 2.0 DVB-T Stick":

tzap ZDF
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
ERROR: error while parsing constellation (syntax error)


.tzap/channels.conf was created by:

scan initial_tuning_data.txt >| .tzap/channels.conf

with:

cat initial_tuning_data.txt
# file automatically generated by w_scan
# (http://free.pages.at/wirbel4vdr/w_scan/index2.html)
# T freq bw fec_hi fec_lo mod transmission-mode guard-interval hierarchy
T 191500000 7MHz AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO
T 522000000 8MHz AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO
T 530000000 8MHz AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO
T 570000000 8MHz AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO
T 730000000 8MHz AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO AUTO
 


cat .tzap/channels.conf
Das Erste:191500000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_7_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:513:514:32
arte:191500000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_7_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:33:34:2
Phoenix:191500000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_7_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:49:50:3
EinsPlus:191500000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_7_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:97:98:6
Bayerisches FS:530000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:545:546:34
BR-alpha:530000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:561:562:35
BR DVB-H INT:530000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:0:0:49
BR DVB-H Services :530000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:0:0:50
SWR Fernsehen:530000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:3601:3602:225
ZDF:730000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:545:546:514
3sat:730000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:561:562:515
Doku/KiKa:730000000:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_AUTO:FEC_AUTO:QAM_AUTO:TRANSMISSION_MODE_AUTO:GUARD_INTERVAL_AUTO:HIERARCHY_AUTO:593:594:517


What is wrong with channels.conf? How can I fix it? It's for DVB-T in Regensburg (Germany).


Also mplayer can display the video but without sound. If I let mencoder encode it there is sound:


mplayer  dvb://ZDF
MPlayer dev-SVN-r21951-4.1.1 (C) 2000-2007 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz (Family: 15, Model: 2, Stepping: 7)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

Playing dvb://ZDF.
dvb_tune Freq: 730000000
TS file format detected.
VIDEO MPEG2(pid=545) NO AUDIO!  NO SUBS (yet)!  PROGRAM N. 0
VIDEO:  MPEG2  704x576  (aspect 3)  25.000 fps  15000.0 kbps (1875.0 kbyte/s)
vo_cvidix: No vidix driver name provided, probing available ones (-v option for details)!
[radeon] Found chip: Radeon R250 Lf [Radeon Mobility 9000]
[radeon] Video memory = 64Mb
[radeon] Saved overlay colorkey settings
[VO_SUB_VIDIX] Description: BES driver for Radeon cards.
[VO_SUB_VIDIX] Author: Nick Kurshev.
Opening video filter: [screenshot]
==========================================================================
Opening video decoder: [mpegpes] MPEG 1/2 Video passthrough
VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred colorspace: Mpeg PES)
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try adding the scale filter, e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
VDecoder init failed :(
Opening video decoder: [libmpeg2] MPEG 1/2 Video decoder libmpeg2-v0.4.0b
Selected video codec: [mpeg12] vfm: libmpeg2 (MPEG-1 or 2 (libmpeg2))
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...


mencoder -o r1.avi -ovc xvid -xvidencopts bitrate=800 -oac mp3lame   dvb://ZDF
MEncoder dev-SVN-r21951-4.1.1 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz (Family: 15, Model: 2, Stepping: 7)
CPUflags: Type: 15 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

dvb_tune Freq: 730000000
success: format: 29  data: 0x0 - 0x0
TS file format detected.
VIDEO MPEG2(pid=545) AUDIO MPA(pid=546) NO SUBS (yet)!  PROGRAM N. 0
VIDEO:  MPEG2  704x576  (aspect 3)  25.000 fps  15000.0 kbps (1875.0 kbyte/s)
[V] filefmt:29  fourcc:0x10000002  size:704x576  fps:25.00  ftime:=0.0400
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 256.0 kbit/16.67% (ratio: 32000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
xvid: using library version 1.1.2 (build xvid-1.1.2)
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [mpegpes] MPEG 1/2 Video passthrough
VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred colorspace: Mpeg PES)
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try adding the scale filter, e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
VDecoder init failed :(
Opening video decoder: [libmpeg2] MPEG 1/2 Video decoder libmpeg2-v0.4.0b
Selected video codec: [mpeg12] vfm: libmpeg2 (MPEG-1 or 2 (libmpeg2))
==========================================================================
MP3 audio selected.
VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred colorspace: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
videocodec: XviD (704x576 fourcc=44495658 [XVID])
xvid: par=0/0 (vga11), displayed=1024x576, sampled=704x576
xvid: CBR Rate Control -- bitrate=800kbit/s
Writing header...2f ( 0%)  0.00fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.004 [0:0]
ODML: vprp aspect is 16:9.
Setting audio delay to 0.048s.
Writing header...
ODML: vprp aspect is 16:9.
Setting audio delay to 0.048s.



Any help apreciated.

Thanks
Lynx





More information about the linux-dvb mailing list