[linux-dvb] Problem getting channel list with nova-t-500

Graham Tavener graham.tavener at gmx.net
Mon Jan 29 01:07:27 CET 2007


Matt,
    I found the reason why the force_lna_activation is not being applied.
Firstly I was still using 2.6.19.1 when I thought I was on 2.6.20-rc5 (doh), 
a quick change to grub sorted that, but my signals were also very low and 
the modprobe.conf made no difference as the module is not dynamically loaded 
and is not shown when you do a lsmod.  Apparently when the support is built 
into the kernel and it no longer loads a module the setting is not applied 
using modprobe.conf and you should pass the parameters to the kernel at 
bootup.
So in my case I had to edit /boot/grub/menu.lst and add add
        dvb_usb_dib0700.force_lna_activation=1
to the options so it then became
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-rc5 ro root=LABEL=/ rhgb 
dvb_usb_dib0700.force_lna_activation=1
Checking the signal level in mythtv it has jumped up and the file 
/sys/module/dvb_usb_dib0700/parameters/force_lna_activation now contains 1 
rather than 0
Also handy to know that if there is a file under one of the modules it 
implies the parameter can be set.
In my case I now have a better signal, but it refuses to lock using 
2.6.20-rc5

It might be related to the errors in /var/log/messages

        DVB: registering frontend 1 (DiBcom 3000MC/P)...
        DVB: unable to find symbol mt2060_attach()
        dvb-usb:  Hauppauge  Nova-T-500 Dual DVB-T successfully  initialized 
and connected

I made another change to 2.6.19.1 which may have helped.  I edited 
/usr/src/linux-2.6.19.1/drivers/media/dvb/frontend/mt2060_priv.h and enabled 
MT2060_SPURCHECK before compiling the kernel.  It has been reported that 
this *can* help some people with poor reception, but has not been proven.

I'm going back to 2.6.19.1 as it tuned in ok, but suffered the occasional 
lockup.

Graham

----- Original Message ----- 
From: <matt.nottingham at zen.co.uk>
To: "Graham Tavener" <graham.tavener at gmx.net>
Cc: <matt.nottingham at zen.co.uk>; <linux-dvb at linuxtv.org>
Sent: Sunday, January 28, 2007 9:45 PM
Subject: Re: [linux-dvb] Problem getting channel list with nova-t-500


>
> Graham,
>
> I think I have! As I mentioned originally, I do have a line like this
> in my modules.conf, but there is nothing mentioned about this flag
> being set in dmesg on boot up.
>
> Thanks,
>
> Matt
>
> Graham Tavener writes:
> > Matt, have you enabled the amplifier?
> > Add the following line to the end of /etc/modprobe.conf
> >
> > options dvb-usb-dib0700 force_lna_activation=1
> >
> > It forces the Low Noise Amplifier on and this made the difference 
> > between
> > <40% to 70% signal for me.
> >
> > I'm using Fedora Core 6 2.6.20-rc5 on a AM2 dual core 3800 and it has 
> > been
> > pretty reliable, but I've had a couple of complete hangs which seem to 
> > be
> > dvb driver related.
> >
> > Graham
> >
> > ----- Original Message ----- 
> > From: <matt.nottingham at zen.co.uk>
> > To: <linux-dvb at linuxtv.org>
> > Sent: Sunday, January 28, 2007 6:10 PM
> > Subject: [linux-dvb] Problem getting channel list with nova-t-500
> >
> >
> > >
> > >
> > >
> > > Hi,
> > >
> > > I have a Debian (unstable) AMD64 (with 4gig RAM) and a nova-t-500
> > > card. I'm currently running linux 2.6.20-rc6. If I try 'scan' I get
> > > the following:
> > >
> > >  # scan -vvv 
> > > /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/uk-SandyHeath
> > >  scanning /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/uk-SandyHeath
> > >  using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
> > >  initial transponder 641833334 0 2 9 3 0 0 0
> > >  >>> tune to:
> > > 641833334:INVERSION_AUTO:BANDWIDTH_8_MHZ:FEC_2_3:FEC_AUTO:QAM_64:TRANSMISSION_MODE_2K:GUARD_INTERVAL_1_32:HIERARCHY_NONE
> > >  >>> tuning status == 0x1a
> > >  WARNING: filter timeout pid 0x0011
> > >  WARNING: filter timeout pid 0x0000
> > >  WARNING: filter timeout pid 0x0010
> > >  dumping lists (0 services)
> > >  Done.
> > >
> > > If I use kaffeine (using Sandyheath as the default location) I see:
> > >
> > >  Using DVB device 0:0 "DiBcom 3000MC/P"
> > >  tuning DVB-T to 641833000 Hz
> > >  inv:2 bw:0 fecH:2 fecL:9 mod:3 tm:0 gi:0 hier:0
> > >  . LOCKED.
> > >  Transponders: 1/1
> > >
> > >  Invalid section length or timeout: pid=17
> > >
> > >
> > >  Invalid section length or timeout: pid=0
> > >
> > >  Frontend closed
> > >
> > > So it certainly seems to find the signal (as it locks) but then gets a
> > > bit grumpy!
> > >
> > > I've tried 2.6.19.2, setting mem=3G (having 4gig of ram has upset
> > > certain cards (ethernet, USB,....) in the past), using the latest
> > > drivers from the SCM system, having
> > > 'options  dvb-usb-dib0700 force_lna_activation=1'
> > > in my /etc/modules.conf   - but all give the above results.
> > >
> > > I don't have a TV with me nor do I have MS-Windows to try the card out
> > > there - so is it just a signal (ie. lack there-of!) problem? Hopefully
> > > next weekend I'll have my USRP (http://gnuradio.org/trac/wiki) with me
> > > and be able to see what strength signals I do have.
> > >
> > > Any thoughts or hints or suggestions would be welcome!
> > >
> > > Thanks
> > >
> > > Matt Nottingham
> > >
> > > Just for completeness, if I do 'dmesg | grep -i dvb' I get:
> > >
> > >
> > > dvb_usb_dib0700 2-1:1.0: usb_probe_interface
> > > dvb_usb_dib0700 2-1:1.0: usb_probe_interface - got id
> > > dvb-usb: found a 'Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T' in cold state, will 
> > > try
> > > to load a firmware
> > > dvb-usb: downloading firmware from file 'dvb-usb-dib0700-01.fw'
> > > dvb-usb: found a 'Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T' in warm state.
> > > **WARNING** I2C adapter driver [Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T] 
> > > forgot to
> > > specify physical device; fix it!
> > > dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software
> > > demuxer.
> > > DVB: registering new adapter (Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T).
> > > DVB: registering frontend 0 (DiBcom 3000MC/P)...
> > > dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software
> > > demuxer.
> > > DVB: registering new adapter (Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T).
> > > DVB: registering frontend 1 (DiBcom 3000MC/P)...
> > > dvb-usb: Hauppauge Nova-T 500 Dual DVB-T successfully initialized and
> > > connected.
> > > usbcore: registered new interface driver dvb_usb_dib0700
> > >
> > > _______________________________________________
> > > linux-dvb mailing list
> > > linux-dvb at linuxtv.org
> > > http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/linux-dvb
> > >
> >
> > --------------------------------------------------------------------------------
> > I am using the free version of SPAMfighter for private users.
> > It has removed 142 spam emails to date.
> > Paying users do not have this message in their emails.
> > Try SPAMfighter for free now!
> >
> >
>

--------------------------------------------------------------------------------
I am using the free version of SPAMfighter for private users.
It has removed 142 spam emails to date.
Paying users do not have this message in their emails.
Try SPAMfighter for free now!





More information about the linux-dvb mailing list