[linux-dvb] Hauppauge dec2540-t

Peter Beutner p.beutner at gmx.net
Sat Jul 28 13:45:52 CEST 2007


Hi

Kees Stoop schrieb:
> Hello,
> 
> Has anyone been able to get this device working under linux ?
> 
> I am have some trouble with it.
> When I switch the device on, the correct modules get loaded (ttusb_dec 
> and ttusbdecfe), firmware gets loaded and I do not get any weird 
> messages, so far so good. dmesg gives me:
> [74969.803277] DVB: registering new adapter (DEC2540-t)
> [74969.803409] DVB: registering frontend 0 (TechnoTrend/Hauppauge 
> DEC2000-t Frontend)...
> 
> However when I run tzap, I get lines like this:
> status 00 | signal 0001 | snr 0000 | ber b7f8a858 | unc b7f8ab38 |
> status 1f | signal 0001 | snr 0000 | ber b7f8a858 | unc b7f8ab38 | 
> FE_HAS_LOCK
> status 1f | signal 0001 | snr 0000 | ber b7f8a858 | unc b7f8ab38 | 
> FE_HAS_LOCK
> 
> The signal-field always reads 0001 and snr is always 0000. I would 
> expect a much higher value for signal then 0001 isn't it ?

Only the status field contains valid information, because that's the only
information this driver supports. It's just the lack of some error checking
in tzap that always all fields are displayed here.

> I can get a channel list, so part of the driver must be working, but 
> mplayer does not work.
> 
> I use: mplayer dvb://"Nederland 1" -vo x11
> 
> The error message that mplayer gives me is:
> ....
> Playing dvb://Nederland 1.
> dvb_tune Freq: 618000000
> ERROR IN SETTING DMX_FILTER 7011 for fd 4: ERRNO: 38ERROR, COULDN'T SET 
> CHANNEL  0: Failed to open dvb://Nederland 1.

errno:38 is ENOSYS, i guess mplayer tries to set a filter that the
driver doesn't support(most likely DMX_TS_PES_OTHER). You probably need to
look into the dvb tuning code in mplayer to find out what is happing here.

try tuning with tzap and directly opening /dev/dvb/adaper0/dvr0 with mplayer,




More information about the linux-dvb mailing list