[linux-dvb] KNC TV Station DVR Tuner Sound Issue

Frederic CAND frederic.cand at anevia.com
Wed Apr 30 14:14:08 CEST 2008


hermann pitton a écrit :
> Am Dienstag, den 29.04.2008, 14:18 +0200 schrieb Frederic CAND:
>> hermann pitton a écrit :
>>> Hi Frederic,
>>>
>>> Am Dienstag, den 29.04.2008, 11:09 +0200 schrieb Frederic CAND:
>>>> Dear all,
>>>>
>>>> I recently had to change v4l drivers to support my WinTV HVR 1300.
>>>> I have issues making my HVR work but that's not the point here.
>>>> My problem is that since I updated kernel + drivers, I can't manage to 
>>>> make sound work when I'm using the tuner input. Sound jack input works 
>>>> when I'm using SVideo or Composite Video, but not when I'm using tuner.
>>>>
>>>> Here are the options I'm using
>>>> tuner : port2=0
>>>> saa7134: oss=1 disable_ir=1
>>>> saa7134-oss: rate=48000
>>> the rate=48000 is only valid for external analog input and disables
>>> sound from tuner. Have a look at the saa7134-oss mixer under such
>>> conditions.
>>>
>>> You must use default rate of 32000 for dma sound from tuner.
>>>
>>> The saa7134-oss is also soon deprecated and replaced by saa7134-alsa.
>>>
>>> If you are considering using recent v4l-dvb mercurial stuff, which
>>> should be best for the HVR1300 and reporting bugs on saa7134-empress,
>>> you might still have your old saa7134-oss module around and some others
>>> like the old video_buf now loaded, since not deleted on upgrade.
>>>
>>> After make rmmod and rminstall with current v4l-dvb you should delete
>>> such remaining modules on older kernels too before make install.
>>>
>>> Cheers,
>>> Hermann
>> hum I used to set rate to 48000 with my old 2005 july snapshot and it 
>> was working even with tuner ... but ok I'll try 32000
>> i've tried alsa and I had the same results, that is no sound with tuner 
>> but line in sound with composite and svideo
>> do I need some special stuffs compiled in my kernel except from config_snd ?
>> about old modules still loaded this can't be since I build my system 
>> from scratch each time i try a new kernel / driver into an ext2 file, 
>> which I put on a 32MB flash disk and boot on it ... so I'm sure I'm not 
>> using my old v4l snapshot, but the 2.6.22.19 v4l drivers
>>
>> I'll let you know if I can make it work
> 
> Ah, you are in France!
yeah!

> 
> Try "modinfo saa7134". Due to unresolvable auto detection issues between
> different SECAM standards there was a secam= either DK, L or Lc option
> introduced.
huhu... but my system has to work worldwide ... so a module option is 
not a good idea, because it does not only depends on the country, but 
also if my customer is using a signal modulator or not, ... and I have 
two cards in my system, and I want to be able to select a certain SECAM 
mode with the first one, and another mode with the second card
Actually I'm selecting secam L, DK or BG with an ioctl cause my card can 
handle them (tested and working with older drivers/kernels)


> 
> Anything else then 32000Hz sampling rate for TV is wrong currently and
> you get that input disabled on saa7134-oss mixer. Yes, it was once
> possible, but not intended, to use 48000 also for TV/Video on saa7134
> chips, but gave very poor and crackling sound and is wrong.
> 
> The current saa7134-alsa is simpler to use and also uses an exported
> mute symbol from saa7134-tvaudio. Default distribution settings are
> sufficient. On recent Ubutu releases seem to be problems with an out of
> tree alsa there.

Ok I'll see with this rate thing and let you know

> 
> Cheers,
> Hermann
> 
> 
> 
Greetings.

-- 
CAND Frederic
Product Manager
ANEVIA



More information about the linux-dvb mailing list