[linux-dvb] VP 1041 CAM: dvb_ca adapter 0: Invalid PC card inserted‏

Clemens Sutor csutor at gmx.de
Fri Sep 19 23:31:10 CEST 2008


Fredrik Jonson schrieb:
> Hello
>
> I have the same problem but with VP-1034 se my post [linux-dvb] 
> VP-1034 and CI 
> <http://www.linuxtv.org/pipermail/linux-dvb/2008-September/028860.html>
>
> /fjonson
> ‏ <http://www.linuxtv.org/pipermail/linux-dvb/2008-September/028860.html>
>
> > From: stefan_ell at hotmail.com
> > To: linux-dvb at linuxtv.org
> > Date: Fri, 19 Sep 2008 12:41:32 +0200
> > Subject: [linux-dvb] VP 1041 CAM: dvb_ca adapter 0: Invalid PC card 
> inserted‏
> >
> >
> > Hi list
> >
> > If I attach the Common Interface to the card (Twinhan VP 1041) and 
> reload the mantis modules dmesg output is the following:
> >
> > [ 6979.969526] ACPI: PCI Interrupt 0000:01:06.0[A] -> Link [APC2] -> 
> GSI 17 (level, low) -> IRQ 21
> > [ 6979.969562] irq: 21, latency: 32
> > [ 6979.969566] memory: 0xd5100000, mmio: 0xf8c1c000
> > [ 6979.969573] found a VP-1041 PCI DSS/DVB-S/DVB-S2 device on (01:06.0),
> > [ 6979.969576] Mantis Rev 1 [1822:0031], irq: 21, latency: 32
> > [ 6979.969579] memory: 0xd5100000, mmio: 0xf8c1c000
> > [ 6979.972276] MAC Address=[00:08:ca:1c:3f:4c]
> > [ 6979.972312] mantis_alloc_buffers (0): DMA=0x2ef10000 
> cpu=0xeef10000 size=65536
> > [ 6979.972319] mantis_alloc_buffers (0): RISC=0x13ddc000 
> cpu=0xd3ddc000 size=1000
> > [ 6979.972323] DVB: registering new adapter (Mantis dvb adapter)
> > [ 6980.520344] stb0899_attach: Attaching STB0899
> > [ 6980.520353] mantis_frontend_init (0): found STB0899 DVB-S/DVB-S2 
> frontend @0x68
> > [ 6980.520362] stb6100_attach: Attaching STB6100
> > [ 6980.520715] DVB: registering frontend 0 (STB0899 Multistandard)...
> > [ 6980.520778] mantis_ca_init (0): Registering EN50221 device
> > [ 6980.522811] mantis_ca_init (0): Registered EN50221 device
> > [ 6980.522825] mantis_hif_init (0): Adapter(0) Initializing Mantis 
> Host Interface
> > [ 6981.528828] dvb_ca adapter 0: Invalid PC card inserted :(
> >
> > Since it is the official Viaccess "red cam" (Rev 1.0) I don't 
> understand the problem - this one worked just fine in any STB I ever 
> used - I know I might have to update the CAMs firmware if I want to 
> watch HD content, but nevertheless: shouldn't this work for any non HD 
> content as it does on my STB?
> >
> > Anyone has issues with the same CAM Revision and mantis cards?
> > _________________________________________________________________
>

Hello,

as far as I know, the whole mantis driver tree has no working CI/CAM 
support yet. For sure I know this for the mantis 2033 and 2040 based 
cards and in in the source code the CI/CAM support is implemented the 
same way for all mantis based cards.

The descriped problem is known, but now solved. A lot of the CI support 
is working allready, but the driver is still not finished and stable. 
The mantainer of the mantis tree told in the mailing list here, that the 
problem is not easy to find and he contacted the vendor to get some more 
technical details. So we have to be patient until there is a working 
solution.

Bye
Clemens





More information about the linux-dvb mailing list