[vdr] Breaking sound at playback

JJussi linux-dvb at jjussi.com
Sun Jul 22 10:16:26 CEST 2007


On Sunday, 22. Julyta 2007 02:27, Petri Helin wrote:
> Do you use identical configurations for xine-ui and xineliboutput? I
> mean the ones in your ~/.xine directory. What are those like?

vdr at htpc ~ $ cat .xine/config | egrep -v \# | egrep -v $^
.version:2
gui.experience_level:Expert
gui.play_anyway:1
gui.panel_visible:0
gui.panel_x:820
gui.panel_y:618
gui.eventer_x:1109
gui.eventer_y:496
gui.setup_x:77
gui.setup_y:81
audio.a52.dynamic_range:1
audio.a52.level:128
audio.device.alsa_front_device:default
audio.output.speaker_arrangement:Surround 5.1
audio.synchronization.av_sync_method:resample
video.processing.ffmpeg_pp_quality:4
media.dvd.region:2
engine.performance.memcpy_method:libc


vdr at htpc ~ $ cat .xine/config_xineliboutput | egrep -v \# | egrep -v $^
.version:2
audio.device.alsa_front_device:default
audio.device.alsa_surround51_device:default
audio.output.speaker_arrangement:Surround 5.0
audio.synchronization.av_sync_method:resample
video.output.xv_deinterlace_method:none
media.dvd.skip_behaviour:skip part
effects.goom.fps:60
effects.goom.height:768
effects.goom.width:1024
engine.buffers.video_num_buffers:250
engine.performance.memcpy_method:sse


> Do you use vdr-sxfe, vdr-fbfe or local frontend with xineliboutput? Have
> you tried other frontends like VLC or mplayer?

No local frontend.
With VLC and mplayer/kmplayer/gmplayer file itself plays fine..  Mplayer/Vlc 
as frontend.. Yes sound is fine.


> Have you tried increasing the output of vdr-sxfe (or your frontend of
> choice)?

Mixer settings or frontends volume settings don't make any difference.. EVEN 
it sounds like (the sound/gaps) it's "overdriving" the sound. Is audio 
compressed or not, no different.

> What versions of xine-lib and xineliboutput are you using?

xine-lib: 1.1.4-r2   (cannot compile 1.1.7, got error)
xineliboutput: 1.0.0_rc2


> How do you start the frontend, VDR and other players you have tested? Do
> you for example always use the same audio driver?

Command what  I use to start frontend..  There is no different on sound even I 
use --audio= parameter

 /usr/bin/vdr-sxfe  --lirc=/dev/lircd --fullscreen --video=xv  --syslog --aspect=16:9 --rtp  
xvdr://localhost


> Please try to gather all the necessary information... that way it is
> easier for others to help you.

Right now I use version vdr 1.5.2, I have tried 1.5.5 too.. Ofcourse with no 
different..  Reason to change to lower version was purely to test IF I can 
compile that newer xine-lib version.. But it don't compile.. Of course, it's 
not related to that, it's ffmpeg problem.

Here is vdr's startup:

htpc etc # /ini/vdr start
 * Preparing start of vdr:
 *   config files ...                                                                                                                                               
[ ok ]
 * mounting videotext dir /var/cache/osdteletext
 *   Waiting for prerequisits (devices nodes etc.) ...
 * waited 0 seconds                                                                                                                                                 
[ ok ]
 * Starting vdr-1.5.2 ...
 *   CMDLINE: 
start-stop-daemon  '--start' '--chdir' '/var/vdr' '--exec' '/usr/bin/vdr' --  '-u' 'vdr' '--watchdog=20' '--config=/etc/vdr' '--epgfile=/data/epg.data' '--log=2' '--video=/data/tv-rec' '--record=/usr/share/vdr/bin/vdrrecord-gate.sh' '--plugin=xineliboutput --local=none --remote=37890' '--plugin=spider ' '--plugin=zaphistory ' '--plugin=vdrrip --MPlayer=/usr/bin/mplayer --MEncoder=/usr/bin/mencoder ' '--plugin=vdrcd -c /dev/cdrom -m /usr/bin/mount-vdrcd.sh ' '--plugin=streamdev-server ' '--plugin=avolctl ' '--plugin=eggtimer ' '--plugin=epgsearch ' '--plugin=freecell ' '--plugin=games ' '--plugin=osdteletext -d /var/cache/osdteletext -n 
20 ' '--plugin=pilotskin ' '--plugin=skinenigmang -l /usr/share/vdr/skinenigmang ' '--plugin=submenu ' '--plugin=subtitles ' '--plugin=ffnetdev ' '--plugin=skinsoppalusikka -l /usr/share/vdr/channel-logos '                                                                                                                                                      
[ ok ]
 *   Waiting for working vdr ...
 * waited 3 seconds                                                                                                                                                 
[ ok ]
 * Starting vdr watchdog ...    


As extra info, here is error message from xine-lib compile:

/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2252: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2258: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
In file included from ffmpeg_encoder.c:45:
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2252: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2258: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
ffmpeg_encoder.c: In function 'dxr3_encoder_init':
ffmpeg_encoder.c:79: error: 'mpeg1video_encoder' undeclared (first use in this 
function)
ffmpeg_encoder.c:79: error: (Each undeclared identifier is reported only once
ffmpeg_encoder.c:79: error: for each function it appears in.)
make[4]: *** [xineplug_decode_ff_la-ffmpeg_encoder.lo] Error 1
make[4]: *** Waiting for unfinished jobs....
In file included from ff_dvaudio_decoder.c:60:
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2252: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
/usr/include/ffmpeg/avcodec.h:2258: warning: 'ImgReSampleContext' is 
deprecated
make[3]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make: *** [all] Error 2

!!! ERROR: media-libs/xine-lib-1.1.7 failed.
Call stack:
  ebuild.sh, line 1621:   Called dyn_compile
  ebuild.sh, line 973:   Called qa_call 'src_compile'
  ebuild.sh, line 44:   Called src_compile
  xine-lib-1.1.7.ebuild, line 175:   Called die

-- 
JJussi



More information about the vdr mailing list