[vdr] Soft RAID-5 + LVM file system corruption

Timothy D. Lenz tlenz at vorgon.com
Thu Dec 18 22:20:22 CET 2008


I started switching to raid but ran into problems with lack of info. 3 500gb sata drives with 3 partitions each. The first 2 are mirrored with 1 spare. That was to be for all the boot abd program files. The second was to be swap and the third which is raid 5 is storage for recordings. I have the recordings in use, but ran into some confusion about setting up the boot stuff. I don't recall the exact problem, but when installing the stuff for raid it did some kind of update, but only to the original kernal which is still there, not to the custom built which is being used. Some the messages pointed to things relating to using a ram disk during boot which is not suposed to be needed when just mirroring the boot area. 

I was going to also use LVM on the raid 5 part but ext3 wasn't well supported and the other file systems didn't have the full jernaling or something and I also want to set up samba and use some of that space for backing up my windows computer.

  ----- Original Message ----- 
  From: Alex Betis 
  To: vdr at linuxtv.org 
  Sent: Thursday, December 18, 2008 12:51 PM
  Subject: [vdr] Soft RAID-5 + LVM file system corruption


  Hello all,

  A system question, not so VDR related, but I hope someone in the list use the same configuration.

  From time to time my system won't boot since ext3 file system got corrupted and asks me to log in as root and run fsck manually. No bad blocks are found, just incorrectly stored nodes that are always fixed.

  I have 3 320GByte SATA disks partitioned to several large partitions, those partitions are configured to software RAID-5 between disks and on those RAID-5 partitions there are 2 LVM volumes, one for system and another for storage.
  There are also 250 MByte partition on every disk, while 2 of them are configured to software RAID-1 and mapped to /boot.

  System LVM gets corrupted more often since its used more intensively.

  Does anybody here have the same configuration? Or any other software RAID-5 configuration?
  Did anyone faced such problems? Maybe someone facing the same problem without RAIDs?
  Any help will be appreciated.

  I'm running on Fedora 10 with 2.6.27 kernel.
  I had the same problem with Fedora 8 as well.

  Thanks.
  Alex.




------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  vdr mailing list
  vdr at linuxtv.org
  http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.linuxtv.org/pipermail/vdr/attachments/20081218/428aa2d1/attachment-0001.htm 


More information about the vdr mailing list